Skip links

El projecte Palamós Peix presenta noves propostes per a promoure les espècies pesqueres locals i per a preservar-ne la seva qualitat

Apropar l’alumnat dels col·legis dels centres educatius de Palamós a les espècies pesqueres locals

Durant aquest curs escolar un mínim de 400 escolars de primària i secundària de Palamós, faran una aproximació al producte pesquer local per tal de conèixer les espècies per tipologia (peix blanc, blau, marisc) i  per temporalitat, realitzant una activitat experimental sobre el peix fresc, les seves característiques i les propietats saludables i nutrients del producte.

Des de l’espai de la subhasta l’alumnat coneixen el procés de la venda del peix, però també les espècies i les seves característiques, tocant directament el peix que es mostra en l’activitat, classificant-lo i etiquetant-lo.

En aquest àmbit educatiu i divulgatiu de Palamós Peix també es destaca l’activitat “Viatge guiat al món del peix blau”, que s’ha realitzat durant l’estiu passat. Aquesta activitat ha comptat amb la participació del Masterpeix i patró de l’embarcació d’encerclament Agneta, que explica als participants de l’activitat tot allò que ajuda a entendre millor la tècnica de l’encerclament i les espècies que en son objectiu. La visita guiada finalitza a l’Espai del Peix amb un tastet de la pesca del dia, fent una degustació d’algunes receptes de peix blau.

Nova tapa per a les cubetes de peix 

Des del Pla Estratègic Palamós Peix s’està treballant en el disseny d’una tapa reixada per la cubeta actual, elaborada de polietilè d’alta densitat reutilitzable que permetrà mantenir la cadena de fred del producte afegint gel sobre la tapa i garantint així una temperatura idònia per sota els 5ºC.

El disseny d’aquest prototip s’ha fet a iniciativa de la Confraria de Pescadors de Palamós juntament amb IRTA ( Institut d’Investigació, Recerca i Tecnologia Agroalimentària). Actualment estan ultimant les proves i que un cop conclòs definitivament en tindran la seva exclusivitat.  Aquesta tapa permetrà eliminar definitivament l’ús de làmines de plàstic que s’utilitzen actualment per tapar la gamba i disposar el gel refrigerant. Una altre punt molt important d’aquest prototip és que assegura la traçabilitat del producte donat que serà possible precintar la cubeta unint-la a la tapa.

Notícies relacionades:

https://www.tvcostabrava.com/redaccio/economia/treball/nova-tapa-per-a-les-cubetes-de-peix-de-palamos

https://www.palamoscomunicacio.cat/web/hemeroteca.php/1500011373/palamos-peix-divulga-la-cultura-del-peix-fresc-entre-els-escolars/0?page=